Τέχνη και Δημιουργοί

  Η Καλλιτεχνική δημιουργία δεν είναι καμιά μυστηριακή δημιουργία, ούτε και καμιά μορφή ψύχωσης. Η αληθινή καλλιτεχνική δημιουργία όχι μόνο δεν είναι κάτι το θολό, το μεταφυσικό, το υποσυνείδητο… αλλά, αντίθετα, είναι κάτι το ορθολογιστικό και υγιές. Κατά τη γνώμη μου είναι η πιο ορθολογιστική και η πιο υγιής απ’όλες τις δημιουργικές δραστηριότητες του ανθρώπου. Και τούτο, γιατί α) είναι πάντοτε συνειδητή με την έννοια ότι ο καλλιτέχνης έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τι κάνει και γιατί το κάνει. Έχει εισχωρήσει στον νομοτελειακό δεσμό των φαινομένων. Έχει αντιληφθεί το περιεχόμενο της πραγματικότητας. Έχει, δηλαδή, συνειδητοποιήσει το περιεχόμενο, τον σκοπό και την τάση της δημιουργίας του. Και β) γιατί αφορά τον πιο δουλεμένο, τον πιο μελετημένο, τον πιο οργανωμένο και συνειδητοποιημένο και συνεπώς τον πιο ισορροπημένο τομέα της προσωπικότητας του καλλιτέχνη. Γι’αυτό η καλλιτεχνική λειτουργία διατηρείται σε φυσιολογική κατάσταση και ανθίσταται με σθένος ακόμη και τότε που ο καλλιτέχνης σαν άνθρωπος ένεκα της μεγάλης του συγκινησιακής ευαισθησίας, της μεγαλύτερης συναισθηματικής και διανοητικής καταπόνησης… έχει τυχόν αρχίσει να χάνει ή κι έχει χάσει ακόμη, για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την ισορροπία της ψυχής και του πνεύματός του…

  Κατά συνέπεια η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί την πιο λεπτή, την πιο κουραστική και την πιο θαυμαστή δραστηριότητα του ανθρώπου. Απαιτεί τις περισσότερες προϋποθέσεις απ’τον καλλιτέχνη – δημιουργό “και αυτές αναπτυγμένες στον υπέρτατο βαθμό”. Και οι προϋποθέσεις αυτές αφού περάσουν μέσα απ’τη συναρπαστική κόλαση του πάθους, της φαντασίας και της έμπνευσης και συνέχεια μέσα απ’το καθαρτήριο της παρατηρητικότητας, της λογικής και των γνώσεων, φτάνουν κάθιδρες και εξαντλημένες στον μαγευτικό παράδεισο…

___________

(Τα δοκίμια : “Τέχνη και Καλλιτεχνική Δημιουργία”, “Ψυχολογική πλευρά της Προσωπικότητας του Καλλιτέχνη”, “Κοσμοθεωρητική πλευρά της Προσωπικότητας του Καλλιτέχνη”, “Ταλέντο”, “Καλλιτέχνης και Επιστήμονας”, “Φιλότεχνοι”, είναι μέρος της μελέτης μου “Τέχνη και Δημιουργοί”)

©Μανώλης Μεσσήνης